Om natrium, maten och folkhälsan

VI ÄTER FÖR MYCKET SALT.
DUBBELT SÅ MYCKET SOM VI BORDE.

Hjärt-kärlsjukdom är idag en av våra största folkhälsoutmaningar, och en starkt bidragande faktor är ett alltför högt intag av natrium via salt i befolkningen. En förändring är nödvändig, och fullt möjlig! Som saltleverantör vill, och ska, vi ta vårt ansvar. Därför har vi i samarbete med KKM tagit fram SALTRAPPORTEN, i syfte att sprida kunskap om förhållandet mellan salt, natrium, mat och hälsa ur olika perspektiv. Målet är att medvetandegöra och skapa en positiv förändring i attityd och handling hos de aktörer som tillsammans har störst möjlighet att påverka samhället på bred front. Materialet bygger på fakta, intervjuer och goda exempel från föregångarna som redan tagit ställning för en hälsosammare mängd salt i maten.

I saltet vi äter finns natrium som är livsviktigt för att kroppen ska fungera. Men för mycket natrium bidrar till att höja blodtrycket vilket ökar risken för stroke, hjärtinfarkt och njurskador. Mindre natrium i maten från butiker, restauranger och offentliga kök skulle ge stora vinster för såväl samhället som för individen. Att bidra med alternativ för att hjälpa kök och producenter att minska det höga natriuminnehållet i vår mat är något Salinity arbetat aktivt med under ett flertal år. Men vi behöver bli fler som pratar om saltet! Vi uppmanar alla, oavsett roll, att ta del i denna viktiga fråga. Tillsammans kan vi göra skillnad både för individers hälsa, och för samhället som helhet.

Uppemot 80% av svenskarnas saltintag kommer från vanliga livsmedel och färdiga rätter som vi köper i matbutiken eller som lagas på restauranger och i offentliga kök.

Livsmedelsverket

Hör Fredrik Nyström, professor i internmedicin och endokrinologi vid Linköpings Universitet och medverkande i Saltrapporten, berätta om problematiken kring högt saltintag och hur natrium påverkar blodtrycket.

FÖR VEM ÄR SALTRAPPORTEN FRAMTAGEN?

Saltrapporten riktar sig till ett flertal intressenter:

  • Politiker, beslutsfattare och makthavare
  • Journalister
  • Vårdsektor
  • Kommuner
  • Storkökspersonal
  • Professionella kockar
  • Livsmedelsproducenter
  • Medborgare som kan ta egenansvar

Ur Saltrapporten:

»Frågan om salt och sälta är något som behöver lyftas i min bransch. Ofta tillsätts stora mängder salt per automatik i svenska och nordiska restaurangkök.«

Paul Svensson, kock, krögare och kokboksförfattare

»Vår idé är kristallklar: Vi ska hjälpa alla att äta sig friska. Det innebär bland annat mer grönsaker och att tänka på salthalten. I Örebro kommun har vi en väldigt bra politik och en måltidschef som stöttar och ger oss mandat att göra rätt saker - utan den uppslutningen hade vi haft svårt att lyckas.«

Lena Sjöqvist, restaurangchef Tullängsgymnasiet
Örebro, flerfaldigt prisat i skolmatsguiden White Guide Junior